Triacylglyceroly a čo za nimi môžete nájsť

Triacylglyceroly a čo za nimi môžete nájsť

Čo sú to triacylglyceroly?

Triacylglyceroly, alebo triglyceridy, sú najbežnejším typom tuku vo vašom tele. Pochádzajú z potravín, najmä masla, olejov a iných tukov, ktoré konzumujete. Triglyceridy tiež pochádzajú z extra kalórií. Toto sú kalórie, ktoré zjete, no vaše telo ich hneď nepotrebuje. Vaše telo premieňa tieto extra kalórie na triglyceridy a ukladá ich do tukových buniek. Keď vaše telo potrebuje energiu, uvoľňuje triglyceridy, ktoré sú prenášané časticami cholesterolu do vašich tkanív.

Sú hlavnými zložkami živočíšneho (vrátane ľudského) tuku, ktorého väčšina je sústredená v tukovom tkanive. Sú tiež hlavnou zložkou rastlinných olejov. Kvôli tomuto množstvu tvoria 90% až 95% tuku v strave. U živočíchov aj rastlín slúžia triacylglyceroly hlavne ako zásobárne energie.

Z chemického hľadiska, triacylglycerol pozostáva z glycerolovej jednotky a troch jednotiek mastných kyselín. 

Glycerol, tiež známy ako glycerín, je zlúčenina troch uhlíkov a troch hydroxylových skupín, z ktorých každá sa spája s karboxylovou skupinou mastnej kyseliny za vzniku esterovej väzby. Každý triacylglycerol teda obsahuje tri esterové väzby, čo z neho robí triester.

Pretože existuje veľké množstvo dostupných mastných kyselín a pretože ktorákoľvek z nich môže byť spojená s ktoroukoľvek z hydroxylových skupín glycerolu, dostaneme sa k ešte väčšej rozmanitosti triacylglycerolov. 

Je pravdepodobné, že v jednom triacylglycerole budú prítomné nasýtené aj nenasýtené mastné kyseliny. Preto nie je presné tvrdiť, že určitá potravina obsahuje iba nasýtené alebo nenasýtené tuky. Namiesto toho by sa malo uviesť, že určitá potravina obsahuje predovšetkým nasýtené alebo nenasýtené mastné kyseliny.

Triacylglyceroly sú hydrofóbne, čo znamená nemiešateľnosť tukov alebo olejov s vodou. Okrem toho majú triacylglyceroly nízku tepelnú vodivosť, vďaka čomu je podkožný tuk účinným izolantom ich vnútorných orgánov proti chladu.

Časť mastnej kyseliny spojená s kyslíkom glycerolu v triacylglycerole sa nazýva acylová skupina. Odtiaľ pochádza termín tri-acyl-glycerol; preto je presnejší ako triglycerid.

Acylové skupiny sú odvodené od iónu mastnej kyseliny odstránením O- a nesú názov mastnej kyseliny s koncovkou -oyl namiesto -ate. Acylová skupina palmitátu sa teda nazýva palmitoylová skupina.

Rozdiel v teplote topenia medzi nasýtenými a nenasýtenými mastnými kyselinami opísaný v predchádzajúcej časti sa odráža v triacylglyceroloch: Čím viac nasýtených acylových skupín obsahujú, tým vyššia je ich teplota topenia. Triacylglyceroly živočíšneho pôvodu majú vysoký obsah nasýtených acylových skupín, preto je živočíšny tuk pri izbovej teplote tuhý. Rastlinné triacylglyceroly majú naopak vysoký obsah nenasýtených acylových skupín, a preto sú rastlinné oleje za rovnakých podmienok tekuté.

Metabolizmus triglyceridov

Prostredníctvom procesu známeho ako lipolýza sa triglyceridy štiepia, aby sa uvoľnili mastné kyseliny z monoacylglycerolu v čreve, pričom sa súčasne vylučujú lipázy a žlč. Triglyceridy sa potom môžu rekonštruovať v enterocytoch, aby sa začlenil cholesterol a proteíny za vzniku chylomikrónov. Chylomikróny sa potom presúvajú do lymfatického a cievneho systému, aby boli transportované po tele ako zásoba energie.

Práve glycerolová zložka triglyceridu je pre telo najužitočnejšia ako zdroj energie, pretože sa ľahko premieňa na glukózu, ktorá môže byť využitá na zásobovanie mozgu energiou. Mastné kyseliny môžu tiež poskytovať energiu, ale musia sa premeniť na ketónovú chemickú štruktúru, aby sa mohli použiť na tento účel.

Ako úplná molekula sa triglyceridy nemôžu absorbovať do buniek tela z krvného obehu. Preto sa tieto zlúčeniny musia rozdeliť na ich samostatné zložky, aby sa mohli použiť.

Skladovanie triglyceridov

Keď je v tele nadbytok triglyceridov, môžu sa ukladať v pečeni alebo v tukových bunkách, aby dodali telu energiu, keď je to potrebné. Ide o prirodzený proces, ktorý poskytuje trvalý zdroj energie pre telo, pretože triglyceridy sú zásobným zdrojom energie. 

Keď je potrebné aktivovať zásoby triglyceridov, uvoľňuje sa hormón glukagón, ktorý signalizuje lipázam, aby spustili reakciu a uvoľnili mastné kyseliny. To umožňuje, aby triglyceridy opäť cirkulovali v krvnom obehu, aby poskytli energiu bunkám, ktoré to potrebujú. 

Nadbytok triglyceridov

Vysoké hladiny triglyceridov, čo je stav označovaný ako hypertriglyceridémia, sa v dnešnom svete vyskytujú v mnohých rôznych populáciách a úzko súvisia s množstvom tuku spotrebovaného v strave. Je to preto, že triglyceridy sa tvoria z potravín, ktoré majú vysoký obsah tuku a následne sa ukladajú v nadbytku v tukových zásobách, čím sa silne spájajú s obezitou.

V dôsledku toho sú vysoké hladiny triglyceridov spojené so zvýšeným rizikom vážnych zdravotných stavov, ako sú kardiovaskulárne ochorenia. V súlade s tým by ľudia, ktorí majú vysoké hladiny triglyceridov, mali byť upozornení, aby prehodnotili svoju stravu a akékoľvek návyky prejedania sa, aby znížili hladinu triglyceridov a znížili riziko týchto chorôb.

Niektorí jedinci môžu mať vysoké hladiny triglyceridov aj v dôsledku iných okolností, ako je nadmerná konzumácia alkoholu, nekontrolovaná cukrovka, hormonálne abnormality, ochorenie obličiek alebo pečene, užívanie určitých liekov alebo v dôsledku genetickej poruchy. Ak je to tak, primárna príčina sa má primerane liečiť, aby sa zvládli hladiny triglyceridov.

Ako sa diagnostikujú vysoké triglyceridy?

Existuje krvný test, ktorý meria vaše triglyceridy spolu s cholesterolom. Hladiny triglyceridov sa merajú v miligramoch na deciliter (mg/dl).

Hladiny triglyceridov zvyčajne spadajú do nasledujúcich kategórií:

  • Zdravé: menej ako 150 miligramov na deciliter (mg/dl) pre dospelých; menej ako 90 mg/dl pre deti a dospievajúcich (vo veku 10-19 rokov)
  • Hraničné maximum: Medzi 150 a 199 mg/dl
  • Vysoká: Medzi 200 a 499 mg/dl
  • Veľmi vysoká: nad 500 mg/dl

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže diagnostikovať vysoké triglyceridy v krvi, ak sú vaše hladiny triglyceridov v krvi nalačno pravidelne 150 miligramov mg/dl alebo vyššie.

Aké sú liečby vysokej hladiny triglyceridov?

Môžete začať so zmenami životného štýlu, ako napríklad:

  • Ovládanie vašej hmotnosti
  • Pravidelná fyzická aktivita
  • Nefajčiť
  • Obmedzenie cukru a rafinovaných potravín
  • Obmedzenie alkoholu
  • Prechod z nasýtených tukov na zdravšie tuky

Niektorí ľudia budú musieť užívať lieky na cholesterol na zníženie triglyceridov.

Medzi potraviny vhodné na znižovanie cholesterolu a hladiny triglyceridov všeobecne patrí zelenina, ovocie, celozrnné obilniny a pečivo, chudé mäso, ryby, strukoviny, zemiaky, ryža, orechy, semienka, avokádo. Naopak pozor si treba dať na tučné druhy mäsa, tučné údeniny, šľahačku, smotanu, tavené a smotanové syry, sladkosti, cukrovinky a samozrejme alkohol.

 

Zdroje:

https://www.ikem.cz/cs/cholesterol-a-triglyceridy/a-1990/

https://profidiet.net/blogs/156_Zvysene-triglyceridy-v-krvi-preco-su-nebezpec.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186

https://www.webmd.com/cholesterol-management/lowering-triglyceride-levels

https://www.health.harvard.edu/heart-health/understanding-triglycerides