Vitamín D je nevyhnutný pre udržanie zdravých kostí a zubov. V tele zohráva aj mnoho ďalších dôležitých úloh, vrátane regulácie zápalu a imunitnej funkcie. Ľudské telo produkuje vitamín D ako odpoveď na slnečné žiarenie. Osoba môže tiež zvýšiť príjem vitamínu D prostredníctvom určitých potravín alebo doplnkov.
V tomto článku sa pozrieme na výhody vitamínu D, čo sa stane s telom, keď ho ľudia nemajú dostatok a ako zvýšiť jeho príjem.
Úlohy vitamínu D
Vitamín D hrá dôležitú a kľúčovú úlohu v rôznych funkciách a častiach ľudského tela:
- Zdravé kosti
Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika v čreve a pomáha udržiavať primeranú hladinu vápnika a fosforu v krvi, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú mineralizáciu kostí.
Nedostatok vitamínu D u detí môže spôsobiť rachitídu, ktorá v dôsledku mäknutia kostí vedie k vyblednutiu. Podobne sa u dospelých prejavuje nedostatok vitamínu D ako osteomalácia alebo mäknutie kostí. Osteomalácia má za následok zlú hustotu kostí a svalovú slabosť. Dlhodobý nedostatok vitamínu D sa môže prejaviť aj v podobe osteoporózy.
- Imunitná funkcia
Dostatočný príjem vitamínu D môže podporiť dobrú imunitnú funkciu a znížiť riziko autoimunitných ochorení.
Výskumníci naznačujú, že vitamín D hrá dôležitú úlohu v imunitnej funkcii. Veria, že môže existovať súvislosť medzi dlhodobým nedostatkom vitamínu D a rozvojom autoimunitných stavov ako je cukrovka, astma a reumatoidná artritída, ale na potvrdenie tejto súvislosti je potrebný ďalší výskum.
Zatiaľ čo štúdie v skúmavkách ukázali, že vitamín D má pozitívny vplyv na imunitnú odpoveď ľudských buniek, výskumníci ešte musia tieto zistenia zopakovať v kontrolovaných štúdiách na ľuďoch.
Čo môže spôsobiť nedostatok vitamínu D?
Hoci si telo dokáže vytvoriť vitamín D, niektorí ľudia sú viac ohrození nedostatkom ako iní. Medzi faktory, ktoré to môžu ovplyvniť, patria:
- Farba pokožky
Pigmentácia v pokožke znižuje schopnosť tela absorbovať ultrafialové B (UVB) lúče zo slnka. Absorbovanie slnečného žiarenia je nevyhnutné na to, aby pokožka produkovala vitamín D.
- Nedostatok slnečného žiarenia
Ľudia, ktorí žijú v severných zemepisných šírkach alebo oblastiach s vysokým znečistením, pracujú na nočné smeny alebo sú doma, by sa mali snažiť konzumovať vitamín D z potravinových zdrojov vždy, keď je to možné.
- Dojčenie
Americká akadémia pediatrie odporúča, aby všetky dojčené deti dostávali 400 medzinárodných jednotiek (IU) perorálneho vitamínu D denne.
- Starší dospelí
Schopnosť pokožky syntetizovať vitamín D s vekom klesá. Starší dospelí môžu tiež tráviť viac času vo vnútri, preto majú vitamínu nedostatok.
- Ľudia s podmienkami, ktoré obmedzujú vstrebávanie tukov
Vitamín D je rozpustný v tukoch, čo znamená, že príjem závisí od toho, či črevo absorbuje tuky z potravy. Podmienky, ktoré obmedzujú vstrebávanie tukov, môžu znížiť príjem vitamínu D zo stravy.
- Ľudia s obezitou
Vysoká hladina telesného tuku môže obmedziť schopnosť tela absorbovať vitamín D z pokožky.
- Ľudia po žalúdočnom bypasse
Táto operácia obchádza časť horného čreva, ktorá absorbuje veľké množstvo vitamínu D. Tento bypass môže spôsobiť nedostatok.
Symptómy nedostatku vitamínu D
Väčšina ľudí s nedostatkom vitamínu D nemá žiadne príznaky. Chronický nedostatok však môže spôsobiť hypokalciémiu, ochorenie z nedostatku vápnika a hyperparatyreózu, kde prištítne telieska vytvárajú hormonálnu nerovnováhu, ktorá zvyšuje hladiny vápnika v krvi
Tieto stavy môžu viesť k sekundárnym príznakom vrátane: krehkosti kostí, najmä u starších dospelých, osteoporózy, bolesti kostí, únavy, svalovej slabosti, bolesti svalov, artralgie alebo stuhnutosti kĺbov.
Ak nedostatok vitamínu D pretrváva dlhší čas, môže to viesť ku komplikáciám, ako sú: kardiovaskulárne stavy, autoimunitné problémy, neurologické ochorenia, infekcie, tehotenské komplikácie, niektoré druhy rakoviny, vrátane prsníka, prostaty a hrubého čreva.
Vitamín D u dojčiat
Detstvo je obdobím rýchleho rastu kostí. Z tohto dôvodu je nevyhnutné, aby dojčatá dostávali dostatočné množstvo vitamínu D.
Chronický nedostatok vitamínu D môže spôsobiť krivicu z dôveryhodného zdroja, čo je mäknutie kostného tkaniva, ktoré môže viesť k malformácii kostí a kĺbov. Nedostatok vitamínu D má tiež súvislosť s vysokým krvným tlakom a hypertenziou u detí.
Štúdia z roku 2018 zistila možnú súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu D a stuhnutosťou arteriálnej steny u detí. Americká akadémia alergickej astmy a imunológie (AAAAI) zase naznačuje súvislosť medzi nízkou expozíciou vitamínu D a zvýšeným rizikom alergickej senzibilizácie.
Napríklad deti, ktoré žijú bližšie k rovníku, majú nižšiu mieru prijatia do nemocnice pre alergie a menej receptov na epinefrínové autoinjektory alebo EpiPens. Je tiež menej pravdepodobné, že budú mať alergiu na arašidy.
Vitamín D v tehotenstve
Recenzia z roku 2019 naznačuje, že tehotné osoby s nedostatkom vitamínu D môžu mať väčšie riziko vzniku preeklampsie a predčasného pôrodu.
Výskumníci z prieskumnej štúdie z roku 2020 zistili, že môže existovať súvislosť medzi vyššími koncentráciami vitamínu D počas tehotenstva a zníženým rizikom preeklampsie a predčasného pôrodu. Výskumníci však potrebujú dobre navrhnuté klinické štúdie s doplnením vitamínu D, aby lepšie definovali asociácie.
Niektoré výskumy spájajú zlý stav vitamínu D s gestačným diabetom. Liečba nedostatku vitamínu D môže tiež znížiť riziko asymptomatickej bakteriálnej vaginózy u tehotných ľudí. Protichodný výskum však nenašiel žiadne spojenie medzi suplementáciou vitamínu D a prevenciou bakteriálnej vaginózy.
Môže existovať súvislosť medzi dostatočným príjmom vitamínu D počas tehotenstva a zníženým rizikom vzniku astmy a potravinovej alergie u novorodencov. Dôkazy však nie sú definitívne a sú potrebné ďalšie štúdie.
Ako prijímať vitamín D?
Ľudia môžu často získať väčšinu svojho príjmu vitamínu D vystavením slnečnému žiareniu. Ľudia s rizikom vzniku nedostatku vitamínu D a mnohí ďalší ľudia sa však pri produkcii vitamínu D nemôžu spoliehať len na slnečné žiarenie.
Počas zimných mesiacov, keď slnko nie je také silné, však môže z doplnkov vitamínu D profitovať každý.
Zdrojom vitamínu D sú tieto potraviny:
- tučné ryby, ako je losos, makrela a tuniak,
- žĺtky,
- syr,
- hovädzia pečeň,
- huby,
- obohatené mlieko,
- cereálie,
- šťavy.
Dávkovanie
Ľudia môžu merať príjem vitamínu D v mikrogramoch (mcg) alebo medzinárodných jednotkách (IU). Jeden mcg vitamínu D sa rovná 40 IU.
Riziká
Horná hranica, ktorú zdravotnícki pracovníci odporúčajú pre vitamín D, je 4 000 IU denne pre dospelých. Národný inštitút zdravia (NIH) však uvádza, že toxicita vitamínu D je nepravdepodobná pri príjme pod 10 000 IU denne.
Toxicita vitamínu D je zvyčajne výsledkom nesprávneho dávkovania doplnkov a chýb pri predpisovaní. Nadmerná konzumácia vitamínu D môže viesť k hyperkalcémii alebo nadmerne vysokej hladine vápnika v krvi. To môže viesť ku kalcifikácii kostí a tvrdnutiu krvných ciev, obličiek, pľúc a srdcových tkanív. Hyperkalcémia môže byť život ohrozujúca a vyžaduje si okamžitú lekársku pomoc.
Medzi najčastejšie príznaky nadmerného množstva vitamínu D patria bolesti hlavy a nevoľnosť. Príliš veľa vitamínu D však môže viesť aj k nasledujúcim:
- strata chuti do jedla,
- suché ústa,
- kovová chuť,
- vracanie,
- zápcha,
- hnačka.
Nadmerné množstvo vitamínu D sa zvyčajne vyskytuje v dôsledku náhodnej nadmernej konzumácie a chýb pri predpisovaní. Ak niekto užíva doplnky výživy, mal by si starostlivo vybrať svoju značku, pretože Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) nemonitoruje bezpečnosť alebo čistotu doplnkov rovnako ako liečivá.
Kompletná strava a pravidelný stravovací režim sú najdôležitejšie pre prevenciu chorôb a dobrý zdravotný stav. Navyše platí, že je lepšie jesť stravu s rôznymi živinami, ako sa sústrediť len na niekoľko živín.
Zdroje:
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-929/vitamin-d
https://medlineplus.gov/vitamind.html
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d